• zaregistrovať sa
0Košík
Váš košík je prázdny.

Recepty na palacinky na tri spôsoby

Recepty na palacinky na tri spôsoby

Ste milovníkom dezertov alebo sladkých raňajok? Už vás nebaví pripravovať obyčajné recepty z niekoľkých surovín? V tomto článku vám ukážeme, ako podávať obyčajné palacinky na tri rôzne a originálne spôsoby. Nájdete tu dva sladké a jeden slaný recept na toto veľmi obľúbené jedlo nielen pre deti. Poďme sa na ne hneď pozrieť.

Makové palacinky

Začnime variantom, ktorý bude zo všetkých najjednoduchší. Na tento sladký recept pre jednu až dve osoby si pripravte:

  • 150 ml mlieka

  • 1 vajce

  • 2 polievkové lyžice mletého maku

  • 20 g hladkej múky

  • 10 g špaldovej múky

1 lyžička kokosového oleja

Postup:

V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme mak, obe múky a dôkladne premiešame. Hladkú zmes necháme chvíľu odstáť v chladničke. Palacinky vyprážame na lyžičke kokosového oleja z oboch strán dozlatista. Ozdobte podľa chuti - napríklad jogurtom, väčším množstvom maku, orechov alebo ovocia. Uvidíte, že vám budú chutiť!


Celozrnné palacinky so slaným

Nie každý má chuť na sladké a nie každý uprednostňuje v domácich jedlách bielu múku. Pre takýchto labužníkov máme slaný recept, ktorý sa hodí do zdravej a vyváženej stravy. A čo presne potrebujete na palacinky pre dve až tri osoby?

Cesto:

  • 150 g hladkej špaldovej alebo ražnej múky

  • 400 ml mlieka

  • 2 vajcia

  • ½ čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička oleja

Plnenie podľa preferencií:

  • Tvaroh alebo Cottage cheese

  • Huby

  • Šunka

  • Špenát

  • Tuniak v konzerve

  • Korenie podľa chuti: soľ, korenie, chilli, červená paprika atď.

Pražené semienka alebo kešu oriešky

Postup:

Vypracujte palacinkové cesto zmiešaním uvedených prísad do hladka. Po vychladnutí cesta vyprážajte palacinky na troche oleja. Medzitým si pripravte náplň podľa vlastnej chuti. Môžete použiť tvaroh alebo syr Cottage s kockami vysokoprocentnej šunky, špenát, tuniaka alebo kúsky vyprážaných šampiňónov. Dochuťte korením a soľou podľa vlastného výberu a pridajte nasucho opražené semienka alebo orechy. Tie dodajú palacinkám ešte viac chuti. Hotové palacinky naplňte a zrolujte. Môžete ich podávať ako klasické palacinky alebo ich rozkrojiť ako jednu a napichnúť na špajdľu. Tento recept teda môžete pripraviť ako plnohodnotné jedlo, ale aj ako pohostenie pre návštevu.

Pečené palacinky

Posledný a opäť sladký recept bude trochu zložitejší a náročnejší na prípravu, ale verte mi, výsledok stojí za to! Na pečené palacinky pre približne päť osôb pripravte:

Pripravte si cesto:

 

  • 500 ml mlieka

  • 2 vajcia

  • 1 polievková lyžica oleja

  • 125 g hladkej múky

  • 125 g polohrubej múky

1 štipka soli

Náplň:

  • 375 g tvarohu

  • 1 vanilkový puding + mlieko

  • 1 veľké vajce

  • 1 vanilkový cukor

  • Hnedý cukor podľa chuti

  • Citrónová kôra

Ovocie podľa chuti

"Topping":

 

 

  • 200 ml mlieka

  • 1 vajce

  • Cukor alebo iné sladidlo

    Postup:


    Na tento recept si pripravte cesto na klasické palacinky. Zmiešajte múku, mlieko, olej, vajcia a štipku soli, aby vznikla hladká zmes. Kým sa palacinky smažia, pripravte si puding z mlieka a pudingového prášku a ochuťte ho cukrom alebo iným sladidlom. Nechajte čiastočne vychladnúť a potom vmiešajte tvaroh, vajcia, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Podľa chuti môžete pridať aj škoricu, kokos, kakao, orechy a ovocie. Vašej fantázii sa medze nekladú.

    Palacinky poukladajte do zapekacej misy, potrite ich náplňou a podľa potreby dozdobte ovocím. Takto striedajte vrstvy, až kým nespotrebujete náplň a palacinky. Nakoniec ich polejeme "polevou" z mlieka, vajca a cukru, aby boli ešte lepšie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Záleží na tom, akú výkonnú rúru máte. Preto radšej palacinky pozorujte a prípadne ich vrstvy prepichnite vidličkou, aby ste sa uistili, že sú už dobre upečené. Po vytiahnutí z rúry ich posypte práškovým alebo škoricovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť!


Späť na výpis článkov