• zaregistrovať sa
0Košík
Váš košík je prázdny.

Palacinkové recepty na tri spôsoby

Palacinkové recepty na tri spôsoby

Ste milovníci dezertov či sladkých raňajok? Nebaví vás už pripravovať bežné recepty z pár ingrediencií? V tomto článku vám ukážeme, ako sa dajú naservírovať obyčajné palacinky na tri rôzne a hlavne originálne spôsoby. Nájdete tu dva sladké a jeden slaný recept na toto veľmi obľúbené jedlo nielen detí. Poďme sa na ne rovno pozrieť.
Makové palacinky


Začneme variantom, ktorý bude zároveň najjednoduchší zo všetkých. Na tento sladký recept pre jednu až dve osoby si pripravte:

     150 ml mlieka
     1 vajce
     2 lyžice mletého maku
     20 g hladkej múky
     10 g špaldovej múky
     1 lyžička kokosového oleja

Postup:

Vajcia rozšľahajte v mlieku, pridajte mak, obe múky a dôkladne vmiešajte. Hladkú zmes nechce chvíľu odstáť v chladničke. Palacinky smažte na lyžičke kokosového oleja z oboch strán dozlatista. Zdobte podľa chuti – napríklad jogurtom, ďalším makom, orieškami či ovocím. Uvidíte, že si pochutnáte!

Celozrnné palacinky naslané


Nie každý má rád sladké a nie každý preferuje bielu múku v príprave domáceho jedla. Pre takých gurmánov tu máme aj slaný recept, ktorý sa zároveň hodí do zdravého a vyváženého jedálnička. A čo presne budete potrebovať na palacinky pre dve až tri osoby?

Cesto:


     150 g hladkej špaldovej alebo ražnej múky
     400 ml mlieka
     2 vajcia
     ½ lyžičky soli
     1 lyžička oleja

Náplň podľa preferencií:
     Tvaroh či Cottage syr
     Šampiňóny
     Šunka
     Špenát
     Tuniak v konzerve
     Korenie podľa chuti: soľ, korenie, chilli, červená paprika a pod.
     Opražené semienka či kešu oriešky

Postup:

Cesto na palacinky vytvoríte zmiešaním vyššie uvedených ingrediencií dohladka. Po odležaní cesta smažte palacinky na troche oleja. Medzitým si pripravte náplň podľa svojej chuti. Môžete použiť tvaroh či Cottage syr s kockami vysokopercentnej šunky, špenát, tuniaka či kúsky orestovaných šampiňónov. Dochuťte korením a soľou podľa svojho a pridajte na sucho opražené semienka či oriešky. Dodajú palacinky ešte oveľa lepšiu chuť. Hotové palacinky naplňte a zrolujte. Môžete podávať ako klasické palacinky alebo ich nakrájať ako jednohubky a napichnúť na špáradlo. Tento recept sa teda dá pripraviť ako plnohodnotné jedlo, ale aj ako pohostenie na návštevu.
Zapekané palacinky

Posledný a opäť sladký recept bude o niečo zložitejší a náročnejší na prípravu, ale verte, že výsledok stojí za to! Na zapekané palacinky pre cca päť ľudí si nachystajte:

Cesto:
     500 ml mlieka
     2 vajcia
     1 lyžica oleja
     125 g hladkej múky
     125 g polohrubej múky
     1 štipka soli

Náplň:
     375 g tvarohu
     1 vanilkový puding + mlieko
     1 veľké vajcia
     1 vanilkový cukor
     Hnedý cukor podľa chuti
     Citrónová kôra
     Ovocie podľa chuti

  „Zálievka“:

     200 ml mlieka
     1 vajce
     Cukor či iné sladidlo

Postup:
Pri tomto recepte si pripravte cesto na klasické palacinky. Zmiešajte teda múky, mlieko, olej, vajíčka a štipku soli a vytvorte hladkú zmes. Počas vyprážania palaciniek si uvarte puding z mlieka a pudingového prášku a dochuťte cukrom či iným sladidlom. Nechajte čiastočne vychladnúť a následne primiešajte tvaroh, vajcia, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Môžete pridať aj škoricu, kokos, kakao, oriešky a ovocie podľa toho, na čo máte práve chuť. Fantázii sa medze nekladú.

Palacinky pokladajte do zapekacej misky, pomažte náplňou, prípadne doplňte o ovocie. Takto striedajte vrstvy až do vyčerpania náplne a palaciniek. Nakoniec zalejte „zálievkou“ z mlieka, vajcia a cukru, aby sa ešte lepšie zapekli. Dajte do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Záleží, ako výkonná vaša rúry je. Preto radšej palacinky strážte a prípadne prepichnite vrstvy vidličkou, aby ste sa uistili, že sú už dobre prepečené. Po vytiahnutí z rúry posypte práškovým alebo škoricovým cukrom a podávajte. Dobrú chuť!
Späť na výpis článkov